Thursday, March 17, 2011

Musulmanii in Europa

Musulmanii in Europa

Sociologii sustin ca pana in 2050 musulmanii vor ajunge la 20% din populatia Uniunii Europene.

Sociologii sustin ca pana in 2050 numarul musulmanilor se va tripla, ajungand la 20% din populatia Uniunii Europene. In Spania, Marea Britanie si Olanda cresterea va fi mult mai rapida si se va ajunge la acest procent chiar mai repede.

In Romania , majoritatea musulmanilor au afaceri proprii si sunt foarte bine integrati, marea lor majoritate aflandu-se in judetele Constanta (85%) si Tulcea (12%). Restul locuiesc in diferite centre urbane - Bucuresti, Braila, Calarasi, Galati, Giurgiu, Turnu Severin si alte localitati.

La nivel european, anul trecut cinci procente din populatia celor 27 de state membre UE erau musulmani, insa cresterea numarului imigrantilor din tarile musulmane si rata scazuta a natalitatii in randul populatiei indigene europene vor face ca, pana in 2050, numarul musulmanilor din Europa sa ajunga la 20% din populatie, sustin sociologii, citati de ziarul englez “The Telegraph”.

Recentele atacuri de la Madrid comise de teroristi arabi au confirmat faptul ca e nevoie de integrarea musulmanilor in societatea europeana pentru a contrabalansa provocarea aruncata de fundamentalismul islamic. Liderii celor aproape 12 milioane de musulmani din Europa reclama noi politici si atitudini de integrare in societatea moderna. Pentru asta insa musulmanii trebuie sa arda mai multe etape de evolutie.

Pentru a face fata provocarii reprezentate de radicalismul Islamic, noi, europenii – crestini, atei sau musulmani – trebuie sa incurajam un nou secularism printre imigranti, a declarat Leila Sebbar, o scriitoare franceza de origine algeriana. Ea a spus ca societatile europene nu inteleg sau ignora Islamul propriu-zis si tot mai multi tineri imigranti au de suferit din cauza respingerii sociale si a discriminarii. “Pentru a face fata acestei probleme trebuie sa initiem o campanie vasta de educare a imigrantilor in legatura cu propriile drepturi si cu valorile democratiei”. Sebbar, co-autor a unor marturii de credinta in legatura cu Islamul modern din Europa, publicat in februarie, militeaza de ani buni impotriva “Islamului politic” in care ea vede sursa terorismului. “Musulmanii din Europa pot pastra in inima lor propria religie si sa fie in acelasi timp impotriva terorismului, misogini si anti-semitismiti”, spune ea. “Aceste trei aspecte constituie Islamul politic”.

Dispretul diferitelor politici fata de imigranti in toata Europa, principalii intelectualii musulmani invita autoritatile europene sa ofere imigrantilor un sentiment mai puternic de acceptare si de identitate in cadrul societatii. Majoritatea comunitatii musulmane din Europe se afla in Franta, locul de trai pentru circa cinci milioane de imigranti din regiuni arabe si musulmane. Germania de asemenea are o puternica minoritate musulmana de aproape 2,5 milioane de oameni, in majoritate turci. Cem Ozdemir, fost deputat in Bundestag, parlamentul german, marturiseste ce inseamnna sa fii minoritar musulman. “M-am nascut in Germania, am fost reprezentantul conationalilor mei in Bundestag, vorbesc fluent germana, si acum in ochii multora dintre germani sint pur si simplu un german”, spune el. “Pentru majoritatea germanilor insa, eu sint totusi un turc. Aceasta viziune nu vine deloc in sprijinul integrarii. Fara politicile de discriminare pozitive in favoarea imigrantilor musulmani, acestia nu pot avansa nici macar un pas”, spune Ozdemir.
Imigrantii musulmani din Europa se simt adesea respinsi, spune Cumhur Gür, un publicist si scriitor turk din Suedia. “Pentru mentinerea propriei identitati, ei isi gasesc refugiul printre alti imigranti din tara lor, actionind pentru renasterea ritualurilor culturale indigene”, a aratat el. “De aceea unele dansuri folclorice turcesti sint mai bine practicate in Stockholm si Berlin decit in muntii Anatoliei. Pentru a masura aceasta identificare cu tara de origine si pentru a realize o buna integrare in noua societatea de adoptie, autoritatile europene trebuie trebuie sa implementeze politici de incurajare a integrarii pe piata muncii si educarii imigrantilor, spune Gür.
Intelectualii imigranti din Europa au drept de libera exprimare in media, mai ales la televiziune, dar trebuie recrutati din ce in ce mai multi pentru a sustine idea ca acestia sint parte a societatii. Integrarea trece obligatoriu prin media, mai ales prin televiziune, spune Prem Radhakishun, un avocat nascut in Surinam, responsabilul unei echipe de televiziune din Olanda. “Vizibilitatea imigrantilor in sferele publice, ca media, politica si artele ajuta evolutia mentalitatilor printre imigranti si in cadrul societatii in ansamblul ei, adauga Radhakishun.

In acelasi timp insa, liderii musulmani insista ca propriile comunitati sa respinga violenta. Ahmad Jaballa, imam la moscheea Courneuve dintr-o suburbie a Parisului, este cunoscut ca un musulman radical, dar in rugaciunile din fiecare vineri repeta pasajele din Coran care resping asasinatul. “Versetele 32 si 68 din Coran resping uciderea oamenilor”, spune Jaballa de fiecare data comunitarilor sai. “Un adevarat musulman trebuie sa stie ca Coranul respinge violenta impotriva popoarelor vecine de alta religie.
Liderii politici europeni trebuie sa inceapa sa insiste asupra guvernelor si institutiilor de sustina miscarea spre modernitate a imigrantilor musulmani. “Fanaticii incearca sa ne impuna razboiul intre religii si civilizatii, dar democratiile occidentale trebuie sa gaseasca noi cai de depasire a crizei”, a declarat Miguel Angel Moratinos, ministrul de Externe spaniol recent desemnat in urma alegerilor generale din Spania. “Trebuie sa uzam de toate caile legale de lupta impotriva terorismului, dar in acelasi timp trebuie sa venim in intimpinarea nevoilor si dezideratelor lumii musulmane din interiorul si din afara Europei, pentru sprijinirea consolidarii modernitatii si progresului”, a declarat Moratinos. Asa-zisa cezura a civilizatiilor nu este decit un slogan menit sa justifice razboiul neo-colonial, a spus el, adugaugind: “Nu ne aflam in fata unui razboi al civilizatiilor sau religiilor, ci in fata unui conflict de hegemonie si de interese”.
Hans Blix, diplomatul suedez care condus inspectiile Natiunilor Unite din Irak si care s-a opus razboiului condus de Statele Unite impotriva regimului lui Saddam Hussein, a respins de asemenea ideea unei pozitii violente, anacronice a unui Islam care vrea sa distruga societatea occidentala. “Multi musulmani sint oameni ca tine si ca mine, care nu doresc decit sa-si cistige in mod onest existenta, a declarat Blix pentru publicatia franceza “Liberation”.
Alti experti ii vad pe musulmani ca fiind secularizati. Bruno Etienne, profesor de religie la Universitatea din Aix-en-Provence si autor a mai multe carti despre Islamul din Europa, precizeaza ca mai putin de 20 la suta dintre imigrantii musulmani din Franta merg in mod regulat la moscheie. “Mai bine de 90% dintre musulmanii din Europa sint bine integrati si se identifica cu societatea occidentala”, a declarat pentru IPS Etienne. Asta explica proliferarea organizatiilor laice, este de parere profesorul de la Universitatea Aix-en-Provence. “Arabia Saudita sustine anti-semitismul si radicalismul printre citiva sefi religiosi din Europa punind in circulatie literatura radicala in timpul pelerinajelor de la Mecca, spune Etienne, adaugind: “Si cind te gindesti ca exista tari occidentale care vad in Arabia Saudita un aliat”.

Cei care traiesc in Franta, Marea Britanie si Germania sunt mai loiali tarii adoptive, facand mai multe eforturi sa se integreze.

38% dintre musulmanii care traiesc in Germania, 35% dintre cei care locuiesc in marea Britanie si 29% dintre cei care au ales Franta admit ca traiesc izolati in tarile de imprumut, cei care locuiesc in SUA resimt aceasta izolare doar in 15% dintre cazuri, iar cei din Canada, in 20% dintre cazuri.

Cercetarea Gallup mai arata ca aproape jumatate dintre musulmanii francezi (46%) se simt integrati. Totusi, perceptia francezilor legat de musulmanii din tara lor este alta. Dupa parerea lor, ei sunt integrati doar in procent de 22%.

In Germania, musulmanii se simt integrati in proportie de 35%, dar populatia tarii ii vede in acest mod doar in 13% dintre cazuri.

In Marea Britanie, musulmanii se simt integrati in proportie de 20%, dar sunt perceputi in acest mod doar in proportie de 10%.

Conform studiului, in Franta, majoritatea musulmanilor provin din Africa de Nord, in Germania din Turcia, iar in Marea Britanie din Pakistan si Bangladesh.

No comments:

Post a Comment